Verified

Kalaja e Badhrës-nje monument i lene ne harrese

12:23 May 12 2014 Borsh, Albania

Kalaja e Badhrës-nje monument i lene ne harrese
Description
Kalaja e Badhrës ndodhet në jug-perëndim të fshatit Borsh në Shqipëri dhe shtatë kilometra nga Fterra. Kalaja ka formën e një elipsi të çrregullt.
Kalaja e Badhrës si nga teknika e ndërtimit të mureve, 2 m lartësi (me gurë të papunuar) me përmasa mesatare e të vogla dhe pa lidhje llaçi, ashtu edhe nga materiali arkeologjik, paraqet një nga fazat më të hershme të ngritjes së vendbanimeve të fortifikuara të epokës së bronzit të vonë, 1500-1200 vjet para Krishtit.

Linja e murit është gjarpëruese, e parregullt, e pasigurt, duke iu përshtatur terrenit, mbrohet nga ana jugore nga rrëzime shkëmbore, si një ndërtim i bërë pjesë-pjesë. Sipërfaqja brenda mureve është pjesërisht shkëmbore dhe nuk ka gjurmë banimi. Kalaja e Badhrës është e një periudhe me kalatë e tjera ilire të zbuluara ne bregdetin e Jonit, si: në Koros, Qeparo, Kalivo. Me Badhrën kemi modelin më të hershëm të lindjes së fortifikimit.
Credibility: UP DOWN -1
Leave a Comment
Name:
Email:
Comments:
Security Code:
19 + 7 =

Additional Reports

KALAJA E BORSHIT, MONUMENT HISTORIK I HARRUAR NGA SHTETI

10:11 Oct 08, 2013

Borsh, Albania, 0.25 Kms

Borsh. rrezikon e shembet nje pjese e Kalase

12:46 Oct 21, 2013

Kala, Borsh, Sarande , Albania, 0.54 Kms

Porto Palermo - Turizmi i Munguar

11:27 Jul 01, 2013

Porto Palermo, 3.46 Kms

Plazhi Himares

11:53 Aug 10, 2012

Himare, 4.62 Kms

KISHA E SHENEPREMTES-LUKOVE

13:56 Feb 05, 2014

Lukovë, Albania, 5.77 Kms